ONLINE BIEDEN:   LOGIN - REGISTREER    |

BWFA selecteert voor u

De 18de editie van Belgian Warmblood Foal Auction heeft alweer een uitstekende collectie veulens voor u in petto. Alle veulens komen uit gerenommeerde en bewezen merriestammen gekoppeld aan een vader die in de sport zijn naam al heeft gemaakt.

Selecteren op sportprestaties is meteen ook selecteren op gezondheid. Meer dan ooit immers kan men stellen dat paarden die op een relevant niveau succesvol zijn in de sport intrinsiek gezond moeten zijn, zeker wanneer zij gedurende een langere tijd op dat hogere niveau meedraaien. Temeer is dit het geval nu het radiografisch screenen van jonge paarden vooraleer ze in het werk te brengen de standaard is geworden en dat de paarden waarvan men inschat dat ze een verhoogd risico op kreupelheid lopen vaak niet eens meer een kans krijgen om zich te bewijzen als sportpaard. Heden ten dage willen ruiters en eigenaars immers nog enkel tijd en geld investeren in gezonde paarden die alsdusdanig ook op oudere leeftijd zonder al te veel problemen een veterinaire keuring kunnen passeren en gecommercialiseerd kunnen worden.

De veilingveulens reeds aan een dergelijke röntgenscreening onderwerpen is niet zinvol. Het skelet is immers nog in volle ontwikkeling en aldus kan men zich toch niet definitief uitspreken over straalbeenkwaliteit, aan- of afwezigheid van osteochondrose, kogelfragmenten, etc. Ook een bloedname bij de veulens met een DNA-analyse zoals uitgevoerd in het kader van de genoomselectie bij het KWPN biedt op heden onvoldoende houvast. De betrouwbaarheid van het resultaat van dergelijk DNA onderzoek, de zogenaamde genoomfokwaarde is immers laag -voor de verschillende hengsten die in 2016 bij het KWPN werden aangenomen lag die naar verluidt rond de 40%- en bovendien mogen we niet vergeten dat we het hier enkel over osteochondrose hebben. Genoomselectie voor straalbeenkwaliteit, kogelfragmenten, spat, etc. werd nog niet ontwikkeld om het dan nog niet te hebben over de klassieke weke delen problemen die sportpaarden parten kunnen spelen.

Kortom, the proof of the pudding is in the eating, en daarom kiest BWFA resoluut voor een selectie op basis van de praktijk en op basis van bewezen resultaten. Sport en gezondheid gaan hand in hand en de groeiende lijst aan referenties bewijst dat deze aanpak vruchten afwerpt.

BWFA m.m.v. Prof. Dr. F. Pille (UGent)

GOEDGEKEURDE HENGST

RUITER
EIGENAAR
VADER
VADER VAN DE MOEDER